وبا
مقدمه:
بيماري وبا يکي از بيماريهاي عفوني است که همه ساله در بسياري از کشورها شيوع مي يابد. وبا يک بيماري واگيردار عفوني است که فقط در انسان ايجاد ميشود. اين بيماري شامل دو نوع "کلاسيک" و "التور" است که نوع دوم آن قدرت همه گيري بيشتري دارد.
"التور" نام يکي از ايستگاههاي قرنطينه در بندر اسکندريه مصر است که در سال 1906 نخستين بار اين نوع وبا در آن شناسايي شد.
عوامل انتقال وبا:
عامل ايجاد بيماري وبا يک باکتري به نام ويبريوکلرا است که بيشتر در آبهاي راکد ساحلي و آبهاي شور يافت مي شود.
عامل بيماري وبا در آب، محيط هاي مرطوب، ميوه، سبزي، صدف دريايي و گوشت زنده باقي ميماند بنابراين در سفرهاي فصل تابستان هنگام خريد قالبهاي يخ از يخ فروشيها از سالم بودن آنها بايد اطمينان داشت.
بطور کلي چهار فاکتور آب (آب آلوده به مدفوع انسان)، غذا، دستهاي آلوده و مدفوع در انتقال بيماري وبا نقش دارند.
محل هاي پر خطر کشور از نظر ابتلا به وبا:
مناطقي که آب آشاميدني سالم در دسترس ندارد، مناطقي که فاضلاب، زباله و فضولات حيواني بصورت غير بهداشتي دفع ميشوند، در محلهايي که بهداشت فردي رعايت نميشود و در زمان بروز سيل و حوادث طبيعي در اثر از بين رفتن شبکههاي آبرساني، امکان ابتلا و انتقال به بيماري وبا بيشتر ميشود.
گروه خوني (گروه خوني او بيشتر مبتلا مي شود)، سن، اسيديته معده، عدم رعايت بهداشت فردي و پادتن هاي موجود در شير مادر عوامل فردي مستعد کننده و مسافرت، بي سوادي ، فقر و عدم رعايت بهداشت عمومي عوامل اجتماعي مستعد کننده ابتلا به وبا است.
علايم و راههاي تشخيص:
عامل بيماري از راه دهان وارد معده و در روده تکثير مي شود به دنبال آن ترشح سم در روده باعث ترشح آب و املاح فراوان از سلولهاي روده به داخل فضاي روده ميشود که اين وضعيت، اسهال شديد را به دنبال دارد.
در نتيجه، بدن به شدت آب و املاح از دست ميدهد و چنانچه آب و املاح دفع شده جبران نشود، بيمار جان خود را از دست ميدهد.
علايم اين بيماري شامل اسهال آبکي شديد با دفعات اجابت مزاج غير قابل شمارش، نبود دل درد و دل پيچه، گرفتگي عضلات پشت ساق پا، عطش فراوان، استفراغ بدون حالت تهوع، احساس پري و غر غر شکم و فقدان تب است.
در صورت مشاهده اين علايم بايد به پزشک و يا مراکز بهداشتي و درماني مراجعه کرد. با استفاده از مايعات (سرم خوراکي او آر اس) و چنانچه فرد قادر به نوشيدن نباشد، از طريق تزريق سرم به صورت اورژانس در مراکز بهداشتي درماني بايد آب و املاح از دست رفته جبران گردد و دوره درمان با استفاده از آنتي بيوتيکها تکميل شود.
شايعترين منابع بيماري وبا:
آب آشاميدني که توسط مدفوع يا دست آلوده به مدفوع آلوده شده باشد، سبزيجات برگ دار که با آب آلوده آبياري و يا شسته شده باشد، غذاهاي آلوده و غذاهاي تهيه شده از آبزياني که از آب هاي آلوده گرفته شده اند به صورت خام و يا نيمه پخته ، شايعترين منابع شيوع بيماري وبا هستند.
راههاي پيشگيري از وبا:
مهمترين نکته در پيشگيري از وبا سالم سازي آب به روشهاي جوشاندن آب، ضد عفوني با محلول يا قرص کلر و استفاده از نور خورشيد است.
منظور از آب سالم آبي است که بو، رنگ و آلودگيهاي زيان بخش ميکروبي نداشته باشد و در آن مواد سمي نباشد و در عين حال مواد معدني و آلي موجود در آن از حد مجاز تجاوز نکند. براي پيشگيري از وبا هميشه بايد ميوه هاي خام و ظروف آشپزي را با آب پاکيزه شست، آبهايي را که از رودخانهها و سدها برداشت ميشود هر چند پاک به نظر ميرسد، بايد ضد عفوني شوند.
شستن دستها قبل از آماده کردن و خوردن غذا، قبل از غذا دادن به بچهها و قبل از دست زدن به آب آشاميدني و بعد از استفاده از دستشويي و توالت نبايد فراموش شود.
جلوگيري از بازي کودکان در استخر آبهاي کثيف يا محل تجمع آبهاي راکد و نيز محافظت آب و غذاي مصرفي از آلودگي و تماس حشرات، از ديگر راههاي پيشگيري از وباست.
توجه به نکات ديگري همچون استفاده از شير و فرآورده هاي لبني پاستوريزه، استفاده از آب سالم در شستشو و طبخ مواد غذايي، توجه به تابلوهاي هشدار دهنده و مشخص کننده آب آشاميدني در پارکها، دقت در تهيه بهداشتي سالادهاي فصل در ساندويچها و رستورانها و کوتاه و تميز نمودن ناخنها در پيشگيري از وبا نقش بسيار موثري دارد.
بيماري وبا يکي از بيماريهاي عفوني است که همه ساله در بسياري از کشورها شيوع مي يابد. وبا يک بيماري واگيردار عفوني است که فقط در انسان ايجاد ميشود. اين بيماري شامل دو نوع "کلاسيک" و "التور" است که نوع دوم آن قدرت همه گيري بيشتري دارد.
"التور" نام يکي از ايستگاههاي قرنطينه در بندر اسکندريه مصر است که در سال 1906 نخستين بار اين نوع وبا در آن شناسايي شد.
عوامل انتقال وبا:
عامل ايجاد بيماري وبا يک باکتري به نام ويبريوکلرا است که بيشتر در آبهاي راکد ساحلي و آبهاي شور يافت مي شود.
عامل بيماري وبا در آب، محيط هاي مرطوب، ميوه، سبزي، صدف دريايي و گوشت زنده باقي ميماند بنابراين در سفرهاي فصل تابستان هنگام خريد قالبهاي يخ از يخ فروشيها از سالم بودن آنها بايد اطمينان داشت.
بطور کلي چهار فاکتور آب (آب آلوده به مدفوع انسان)، غذا، دستهاي آلوده و مدفوع در انتقال بيماري وبا نقش دارند.
محل هاي پر خطر کشور از نظر ابتلا به وبا:
مناطقي که آب آشاميدني سالم در دسترس ندارد، مناطقي که فاضلاب، زباله و فضولات حيواني بصورت غير بهداشتي دفع ميشوند، در محلهايي که بهداشت فردي رعايت نميشود و در زمان بروز سيل و حوادث طبيعي در اثر از بين رفتن شبکههاي آبرساني، امکان ابتلا و انتقال به بيماري وبا بيشتر ميشود.
گروه خوني (گروه خوني او بيشتر مبتلا مي شود)، سن، اسيديته معده، عدم رعايت بهداشت فردي و پادتن هاي موجود در شير مادر عوامل فردي مستعد کننده و مسافرت، بي سوادي ، فقر و عدم رعايت بهداشت عمومي عوامل اجتماعي مستعد کننده ابتلا به وبا است.
علايم و راههاي تشخيص:
عامل بيماري از راه دهان وارد معده و در روده تکثير مي شود به دنبال آن ترشح سم در روده باعث ترشح آب و املاح فراوان از سلولهاي روده به داخل فضاي روده ميشود که اين وضعيت، اسهال شديد را به دنبال دارد.
در نتيجه، بدن به شدت آب و املاح از دست ميدهد و چنانچه آب و املاح دفع شده جبران نشود، بيمار جان خود را از دست ميدهد.
علايم اين بيماري شامل اسهال آبکي شديد با دفعات اجابت مزاج غير قابل شمارش، نبود دل درد و دل پيچه، گرفتگي عضلات پشت ساق پا، عطش فراوان، استفراغ بدون حالت تهوع، احساس پري و غر غر شکم و فقدان تب است.
در صورت مشاهده اين علايم بايد به پزشک و يا مراکز بهداشتي و درماني مراجعه کرد. با استفاده از مايعات (سرم خوراکي او آر اس) و چنانچه فرد قادر به نوشيدن نباشد، از طريق تزريق سرم به صورت اورژانس در مراکز بهداشتي درماني بايد آب و املاح از دست رفته جبران گردد و دوره درمان با استفاده از آنتي بيوتيکها تکميل شود.
شايعترين منابع بيماري وبا:
آب آشاميدني که توسط مدفوع يا دست آلوده به مدفوع آلوده شده باشد، سبزيجات برگ دار که با آب آلوده آبياري و يا شسته شده باشد، غذاهاي آلوده و غذاهاي تهيه شده از آبزياني که از آب هاي آلوده گرفته شده اند به صورت خام و يا نيمه پخته ، شايعترين منابع شيوع بيماري وبا هستند.
راههاي پيشگيري از وبا:
مهمترين نکته در پيشگيري از وبا سالم سازي آب به روشهاي جوشاندن آب، ضد عفوني با محلول يا قرص کلر و استفاده از نور خورشيد است.
منظور از آب سالم آبي است که بو، رنگ و آلودگيهاي زيان بخش ميکروبي نداشته باشد و در آن مواد سمي نباشد و در عين حال مواد معدني و آلي موجود در آن از حد مجاز تجاوز نکند. براي پيشگيري از وبا هميشه بايد ميوه هاي خام و ظروف آشپزي را با آب پاکيزه شست، آبهايي را که از رودخانهها و سدها برداشت ميشود هر چند پاک به نظر ميرسد، بايد ضد عفوني شوند.
شستن دستها قبل از آماده کردن و خوردن غذا، قبل از غذا دادن به بچهها و قبل از دست زدن به آب آشاميدني و بعد از استفاده از دستشويي و توالت نبايد فراموش شود.
جلوگيري از بازي کودکان در استخر آبهاي کثيف يا محل تجمع آبهاي راکد و نيز محافظت آب و غذاي مصرفي از آلودگي و تماس حشرات، از ديگر راههاي پيشگيري از وباست.
توجه به نکات ديگري همچون استفاده از شير و فرآورده هاي لبني پاستوريزه، استفاده از آب سالم در شستشو و طبخ مواد غذايي، توجه به تابلوهاي هشدار دهنده و مشخص کننده آب آشاميدني در پارکها، دقت در تهيه بهداشتي سالادهاي فصل در ساندويچها و رستورانها و کوتاه و تميز نمودن ناخنها در پيشگيري از وبا نقش بسيار موثري دارد.
+ نوشته شده در ساعت توسط MMD bostani
|