عوامل ژنتيكي زمينه ساز سندرم آسيت
در بروز آسيت عوامل ژنتيكي نقش مؤثري دارد. از مطالعات مختلف چنين نتيجه مي شود كه ارتباط ژنتيكي بين توان توليدي و آسيت وجود داشته و اين ارتباط معمولاً با اثرات پيچيده محيطي همراه مي باشد. از نظر ژنتيكي جوجه هاي گوشتي به ويژه سويه هايي كه سرعت رشد و نياز به اكسيژن در آنها بالا است بسيار مستعد به آسيت مي باشند. تحقيقات نشان داده است كه در جوجه هاي گوشتي، بدون افزايش در اندازه قلب و ريه، سرعت رشد و حجم ماهيچه اي افزايش يافته است. اين فاكتورها به همراه كمبود اكسيژن طولاني مدت در دوره رشد، تغذيه با جيره هاي متراكم و پر انرژي و نوردهي مداوم، باعث از بين رفتن تعداد زيادي پرنده بر اثر نارسايي قلبي و آسيت شده است. همچنبن در مطالعات ديگر گزارش شده است كه اختلاف ژنتيكي در ظرفيت، حجم و وزن ريه و نيز حجم سلول هاي خوني ممكن است در استعداد ژنتيكي سويه هاي جوجه هاي گوشتي به آسيت دخيل باشد. ژنتيك و تفاوتهاي مادرزادي در ديواره يا دريچه بطن راست و نارسايي بطن راست نيز ممكن است از عامل مستعد كننده جوجه هاي گوشتي به آسيت باشد. طي بررسي هاي انجام شده در گله هاي گوشتي از سويه هاي مختلف، تحت شرايط مديريتي و نگهداري يكسان ميزان مرگ و مير در اثر آسيت متغير بوده است. نرخ مرگ و مير در اثر آسيت در برخي سويه ها بالاتر بوده اما مرگ و مير در تمام سويه ها ديده شده است. بنابراين امكان انتخاب سويه هايي كه استعداد ژنتيكي كمتري براي بروز آسيت داشته باشد به ويژه در مواقعي كه عوامل مستعد كننده ديگر قابل كنترل و پيشگيري نباشد وجود دارد. سطوح گازهاي خوني در طول رشد و توسعه جنيني، تحت تاثير سويه پرندگان مي باشد به طوريكه جنين هاي جوجه هاي گوشتي سطح اكسيژن پايين و دي اكسيدكربن بالايي را در خون، نسبت به جنين هاي سويه هاي تخمگذار دارا مي باشند و اين احتمالاً به دليل ميزان متابوليسم بالا در جنين هاي سويه هاي گوشتي است. همچنين در بين سويه هاي جوجه هاي گوشتي، سطح اكسيژن و دي اكسيدكربن خون با هم فرق مي كند و سويه هايي كه ميزان اكسيژن خون سرخرگي بيشتر و ميزان دي اكسيدكربن سياهرگي كمتري در خون داشته باشند به سندرم آسيت مقاومت بيشتري دارند. در يك تحقيق پرندگاني كه از نظر ژنتيكي حساس به آسيت بودند، سرعت رشد بيشتر همراه با FCR و توليد حرارت پايين، وزن قلب، وزن ريه و افزايش وزن بيشتري در مقايسه با خطوط ژنتيكي مقاوم به آسيت داشتند. اگرچه در برخي مطالعات بين سويه هاي تجارتي در امكان ابتلا به آسيت تفاوتي مشاهده نشد.
ترجمه و گرد آوری: مهندس مهتاب عزیزیان- کارشناس ارشد موسسه اطلاعات مرغداری
ترجمه و گرد آوری: مهندس مهتاب عزیزیان- کارشناس ارشد موسسه اطلاعات مرغداری
+ نوشته شده در ساعت توسط MMD bostani
|